Merewether Residence

The residence is a high-quality modern addition to the beach side suburb of Merewether

Location

Merewether, NSW
Merewether Residence
Interior View

Interior View

 

The subject site is located in a residential area of Merewether in which properties are regularly undergoing change, renewal and redevelopment. The site’s previous use as a semi-detached dwelling offers a narrow street frontage, and therefore the consideration has been given to minimise overshadowing of neighbouring properties by bringing upper level walls at least 900mm from the boundary. Privacy has been maximised between the subject site and others by careful orientation of windows and openings.
 
The proposed building has been designed as a high-quality modern addition to the streetscape, while maintaining a scale and character compatible with the nature of the beachside suburb of Merewether. Main living areas are proposed to be located to take advantage of natural light, towards the northern part of the site, providing good solar orientation. Living, dining and kitchen areas, as well as a study, are to be located at the street entry level, directly accessible from Ridge Street. The upper floor is to contain four bedrooms, an ensuite and a bathroom. Low pitched roofs are proposed for the residence. This minimises the perceived overall building height and possible overshadowing of neighbours.

 

Interior View

Interior View

Merewether Residence

Processes used in this project