Wimbledon Grove Residence

​This building’s concept is based upon the different axes of its main structural and material elements

Location

Garden Suburb, NSW
Wimbledon Grove Residence
Wimbledon Grove Residence

Wimbledon Grove Residence

 

A continuous brick wall runs along the southern face allowing the building's strong roof form to appear to float seamlessly from inside to out. Strong, heavy and linear concrete blade walls divide the interior and northern facade further blurring the margins between inside and outside. The construction is envisioned as a simple, robust and timeless residence in this semi rural location.

 

The single storey structure, running from east to west along the site, allows for great views of surrounding bushland, whilst maximizing northern sunlight into all bedrooms and living areas. The house is designed in three sections, to the eastern side of the site is the client’s private area, including the master bedroom, ensuite, walk-in robe and office. The middle section of the building consists of an open plan living/dining/kitchen area, which leads out into a pool patio and entertaining area. Lastly the western side of the building is created for family and guests, including a garage, family room, gym, bathroom, laundry and three generously sized bedrooms.

 

Wimbledon Grove Residence

Processes used in this project